Glädjetåget – 20 år med den bästa resan

Turne´med Bengt Johansson Band, hösten – 2009

2009 är det 20 år sedan den banbrytande skivan ”Vind över vatten” med Bengt Johansson kom ut med låtar som Ett glädjetåg, Bara i dig, Smaka och Se, Kom till oss mfl. klassiker. I samband med detta har vi glädjen att presentera möjligheten av att få bli en del av en landsomfattande turné med Bengt och hans band. I samband med turnéan släpps också en samlingsbox med alla de tidlösa lovsånger och hymner Bengt har skrivit under dessa år. Turnén kommer att ösa material ur denna rika källa men också bjuda på nyskrivet material. Det finns all anledning att förvänta sig rejäla helkvällar inför Herrens ansikte tillsammans med Bengt. Först några personliga ord från Bengt och därefter några praktiska frågor för att ni som församlingar ska kunna ta ett gott beslut att hoppa på tåget!

Bengt: Någonstans under 80-talet i en tid av personlig kris mötte jag Gud på nytt. Inte som ett plötsligt nedslag utan som en erfarenhet över tid som långsamt förändrade livet. Vanmakten vändes i frid och mitt klagorop blev en sång av tacksamhet.
Det jag fann var att lovsångens hemlighet är att inte dölja något för Herren.
När jag verkligen sade som det var fick Han äntligen rum, Han som är ”vinden från en annan årstid” fick på nytt blåsa in i mitt liv och fylla det med förtröstan en fördjupad tillit och en större glädje.

Jag som hade lagt ner musiken och spelandet som det utvecklades för mig under 80-talet fick en helt ny inspiration. Ut ur den nära Gudsupplevelsen växte en längtan och ett behov av att sjunga direkt till Gud. Den enkla sången till Honom som Är, föddes i mitt hjärta. Musiken blev nu för mig en outtömlig källa till att uttrycka den nyfunna glädjen och tacksamheten.

Den här resan har nu gått vidare ett antal år. Och det känns som att här är jag hemma. Förnyelsen och fördjupningen av lovets offer har blivit det jag lever för. För trots allt som händer, i liv och i död finns det ett hopp som bär; vi är evigt älskade av den Högste och han har gett oss allt genom sin son Jesus Kristus, vår frälsare. Här är grunden, här finns anledningen, här ges oss modet att både med våra läppar och liv, trots allt, leva ut vårt tack och lov.

20 år med lovsång i bagaget. Glädjetåget är platsen där alla ryms. Kliv på, berörs av glädjen från Gud och dras med i kärlekens och tacksamhetens sång till honom som är källan till allt, vårt ursprung och vårt hem.
Tyresö 2/1, 2009 Bengt Johansson

Praktiska frågor:
Jag heter Daniel Röjås och arbetar som pastor i Tyresö Pingstkyrka och föreståndare för församlingarna i Filadelfia, Stockholms sydöstra region. Utifrån min vänskap med Bengt och alla de gånger jag med tacksamhet fått tjäna Herren tillsammans med honom har jag känt mig manad att engagera mig för att en landsomfattande turné ska komma till stånd med Bengt m. band i höst. För mig handlar detta om en vision om glädje, inspiration, tillbedjan och Gudsmöten över hela vårt land. Jag har svårt att hitta ngn som är bättre skickad än Bengt att med sina sånger förmedla evangeliet till alla generationer i vårt avlånga land.

När? Tanken är att besöka 8-10 platser i södra Sverige i oktober och 4-5 platser i norra Sverige i mitten av november hösten 2009.
Var? Ni har möjlighet att arrangera detta som lokal församling. Att samarrangera ekumeniskt i er stad om det känns naturligt är en god idé . Genom att vara ute i god tid och förankra arrangemanget är det möjligt att få en bred uppslutning.

Hur? Bengt turnerar med sitt band. Om ni har en lokal kör som vill bli en del av kvällen är det en möjlighet. Det handlar i de fallen om att Bengt väljer ut ett antal sånger i repertoaren som den lokala körledaren repeterar in med den aktuella kören i förväg så att den på ett smidigt sätt kan bli en del av ”Glädjetåget”. När det gäller en av de viktigaste faktorerna för att det ska bli en lyckad konsert, ljudet samarbetar vi med Johan Thorstensson (Ljud-Johan). Johan är en oerhört välrenommerad ljudtekniker med hjärtat på rätt ställe som alltid håller högsta kvalité. För mer information: www.ljudjohan.se. I och med att detta blir en större produktion är det viktigt att kunna samarbeta med samma ljudtekniker hela vägen. Det är också en viktig förutsättning för att kunna få ett rabatterat pris på ljus och ljud-produktionen.

Kostnad? Vår absoluta ambition är att denna produktion inte ska kosta mer än 30000 kr. I detta ingår Bengt och musiker (6 personer) inkl soc. avgifter, ljud, ljus och transport av teknisk utrustning och bandet. Det som tillkommer är boende. När det gäller den frågan ställer vi inga särskilda krav utan tror att ni som arrangörer har de kontakter som behövs för att inkvartera 6 musiker och 1 ljudtekniker på lämpligt hotell eller vandrarhem. Då sömnen är viktig för att man ska kunna göra ett bra arbete vill vi undvika inkvartering i kyrkor eller privata hem.

Marknadsföring? Affischer kommer att skickas ut i god tid. Bildmaterial för att skapa web-reklam, mailkort och powerpoint-reklam kommer också att tillhandahållas. Tidningen Dagen kommer att uppmärksamma Bengts mångåriga lovsångstjänst i en artikel. Vi planerar också för en annonskampanj i kristen press som Bengt själv ansvarar för tillsammans med sina distributionskanaler.

Finansiering? Min erfarenhet av att arrangera en rad olika arrangemang med artister som Bengt, Erik Tilling, Michael Johnson, Ådahl mfl. är att folk är villiga att betala en entré för att få höra bra kristen musik. Man är ofta van vid att sätta värde på bra musik från andra sammanhang. Jag har alltid försökt jobba strategiskt med fribiljetter till tonåringar, Alpha-deltagare och sökare i församlingens kontaktnät vilket fungerat bra. Många i våra församlingar kan också med fördel utmanas att bjuda med dem som man vet kanske inte har egna ekonomiska resurser. Jag har också utmanat de församlingar jag har arbetat i under åren att den här typen av satsningar måste få kosta och det är väl investerade pengar att satsa på arrangemang som ligger i linje med församlingens vision och hjärta. Efter en rad färska erfarenheter av sprängfyllda kyrkor då Bengt spelat (Ryttargårdskyrkan, Linköping och Tyresö Pingstkyrka) där människor blivit berörda av evangeliet och viktiga kontakter har knutits tror jag mer än någonsin att det är läge för att satsa på andefylld musik som kommunicerar på djupet.

Jag kommer att kontakta dig inom ett par veckor för att stämma av ert intresse samt prata om ett möjligt datum för ert sammanhang. Kontakt gärna mig vid ev. frågor

MvH Daniel Röjås Tel: 08-712 21 27 Mail: daniel.rojas@filadelfia.nu