Om Bengt

Musikintresset fanns i familjen. Pappa Ragnar sjöng solo i kyrkan och mamma Maria ledde gitarrsystrarna och spelade orgel till Psalmsången. 14 år gammal startade Bengt Johansson sitt första band med brodern Hans Johansson och Sören Säterhagen. Instrumenten var 6 strängad och 12 strängad gitarr och kontrabas och sången var ofta i täta stämmor som hos förebilderna The Seekers, Byrds och Simon and Garfunkel.
Bob Dylan, Carol King och James Taylor levererade repertoaren, blandat med eget material och gospelklassiker.

Bengts musik påverkades under 70-talet starkt av rock och bluesinfluenser (Clapton, Allman Brothers, med flera) Elgitarr och trummor kom med och bandet växte. Lekebergstrion blev Hoppets Horisont som 1984 omformades till Terra Nova.

Albumet ”Clownernas planet” 1987 med tolkningar av Bruce Cockburns sånger på svenska blev Bengt Johanssons start som soloartist.

1989 kom ytterligare ett soloalbum. Hans första med helt eget material; Vind över vatten.

”För mig var 80 talet en tid då jag av olika anledningar fick lov att ifrågasätta mycket av det jag tagit för självklart i mitt liv. Mitt i stormen fick jag märkligt nog erfara att tron djupnade och bar mig. Jag fick en stark erfarenhet av att Guds närvaro, och jag fylldes av tacksamhet”. En erfarenhet och en ton som också präglat Bengts sånger och skivproduktion sedan dess.

Efter Vind över vatten har han gett ut ytterligare 15 album med övervägande eget material.

Den senaste heter ”Genom vargarnas land” och släpptes sommaren 2011.

En bok med Bengt Johanssons hela sångproduktion på noter har precis släppts. Den heter ”150 sånger” och finns att köpa i handeln eller på www.bengtjohansson.net.

 

Om Bengt Johansson Trio

I oktober 2010 var bildades Bengt Johansson Trio.

Det blev omedelbar succé för den intima formationen med många olika strängintrument och tät stämsång.

Reaktionerna har varit översvallande och det är bara att konstatera att den nya konstellationen har blivit en succé som passar alla åldrar och som kommit för att stanna.

Bengt Johansson trio består av:
Bengt Johansson: Sång och akustisk gitarr
Paul Börjesson: Kontrabas, mandolin och sång
Viktor Buck: Dobro, tenorgitarr och sång

 

Om Invitation Tour

Invitation Tour är en releasekonsert med Bengt Johansson Band och sånger från hans nya kritikerrosade CD: ”Genom vargarnas land”, men också mycket mer. Bengt Johansson och bandet plockar godbitarna ur en lång skivkarriär med många höjdpunkter.
En musikupplevelse du inte får missa!

En helkväll att bjuda med sina allra bästa vänner till!

 

Om Pinehouse

Idén med att kalla det nya skivbolaget för Pinehouse Records kommer helt enkelt ifrån att det var där det började engång, i vardagsrummet i ”tallhuset” (eg. Furubo) i Närke. Vi hoppas att Pinehouse skall fungera nedbrytande när det gäller fördomar och uppbyggande när det gäller öppenhet för musik som berör tro och Gud. Vi vill stå för musik och texter som känns personliga och aktuella, och som vi hoppas berör och ger hopp och tillit.